Kupony

Newsletter

Zapisz się na Darmowy Newsletter i zdobądź Poradnik Łuszczycowy.

Okładka Poradnika Łuszczycowego




Cynk

Cynk obok żelaza jest drugiem najważniejszym mikroelementem w organizmie człowieka. Cynk bierze udział w procesach regulacyjnych i metabolicznych. Jest także bardzo istotny dla osób chorych na łuszczycę, z racji faktu na jego wpływ na skórę oraz jej wytwory (paznokcie, włosy). Cynk znajduje się w każdej komórce ludzkiego ciała. Bez niego komórki nie byłyby w stanie prawidłowo się dzielić.

Działanie

Cynk bierze reguluje i bierze udział w takich procesach jak:

  • mineralizacji kości,
  • gojeniu ran,
  • stymuluje działanie systemu odpornościowego,
  • reguluje wydzielanie insuliny, witaminy A, cholesterolu,
  • wpływa na ciśnienie krwi i rytm serca,
  • wpływa na działanie układu rozrodczego,
  • reguluje działanie siatkówki oka.

Cynk znajdujący się w mózgu przyczynia się także do postrzegania zapachu i smaku, a także ma wpływ na pamięć (wspomnienia). Z tego względu niedobór tego minerału może skutkować zaburzeniami smaku i zapachu oraz słabszą pamięcią.

Niedobór cynku

Niedobór cynku może objawiać się przede wszystkim:

  • różnymi anomaliami skórnymi (wysypki, krosty, szorstkość, suchość) oraz wytworów skórnych (łamliwe, rozdwajające paznokcie, słabe, zniszczone i łamliwe włosy), złym gojeniem się ran,
  • infekcjami oczu i innych błon śluzowych, kurzą ślepotą,
  • niedokrwistością,
  • biegunkami,
  • utratą apetytu,
  • spowolnieniem tempa wzrostu,
  • zaburzeniami smaku i zapachu.

Źródła cynku

Cynk występuje w największych ilościach w takich produktach spożywczych, jak: ostrygi, mięso, jajka, twarde sery, pestki dyni, skorupiaki.