Selen jest pierwiastkiem, który odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pierwiastek ten jest jednym z elementów dostarczanych organizmowi przez pokarm.
Działanie
Selen chroni układ immunologiczny przed wirusami, bakteriami – wzmacnia odporność. Pierwiastek ten ma pozytywne działanie na tarczycę, chroni serce i układ krążenia przed zmianami chorobowymi. Dodatkowo ma także działanie przeciwzapalne. Selen pomaga także w wydalaniu z organizmu metali ciężkich oraz chroni skórę przed słońcem.
Selen zapobiega powstawania komórek nowotworowych w różnych narządach i tkankach, zmniejszając ryzyko powstania nowotworów – zwłaszcza prostaty, wątroby, jelita grubego i płuc (suplementacja selenem jest szczególnie wskazana dla osób palących).
Selen ma istotne znaczenie dla płodności – zwłaszcza u mężczyzn. Połowa selenu w organizmie mężczyzny znajduje się w jądrach, z tego względu zaleca się suplementację selenem przy intensywnym życiu seksualnym. Pierwiastek ten pomaga również w prawidłowym rozwoju płodu u kobiet w ciąży.
Zarówno niedobór selenu, jak i jego nadmiar może bardzo niekorzystnie wpływać na organizm. Dlatego należy starać się kontrolować jego poziom.
Niedobór selenu
W przypadku niedoboru selenu mogą zaistnieć następujące sytuacje:
- ciągłe zmęczenie,
- osłabienie i bóle mięśni,
- częste przeziębienia,
- opryszczka i stany zapalne skóry,
- czasami poronienia,
- bezpłodność u mężczyzn,
- choroby wątroby i trzustki,
- dolegliwości stawowe,
- łamliwe paznokcie,
- oznaki starzenia się,
- zaburzenia widzenia,
- zaburzenia czynności serca.
Nadmiar selenu
Z kolei nadmiar ilości selenu w organizmie możne powodować:
- łysienie,
- uszkodzenia skóry i paznokci,
- nudności i wymioty,
- nadwrażliwość,
- zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów (w przypadku zatrucia selenem).
Przyswajanie i źródła selenu
Wchłanianie selenu wzmagają witaminy A, E i C. Jednak nadmierna ilość witaminy C powoduje odwrotny efekt – zmniejszenie wchłaniania. Podobnie cukry proste hamują wchłanianie selenu.
Produktami spożywczymi bogatymi w selen są: orzechy (zwłaszcza brazylijskie), zboże, ryby morskie, skorupiaki, wątroba, pomidory, drób, czosnek czy też warzywa, które rosną na terenach bogatych w selen.