Cynk obok żelaza jest drugiem najważniejszym mikroelementem w organizmie człowieka. Cynk bierze udział w procesach regulacyjnych i metabolicznych. Jest także bardzo istotny dla osób chorych na łuszczycę, z racji faktu na jego wpływ na skórę oraz jej wytwory (paznokcie, włosy). Cynk znajduje się w każdej komórce ludzkiego ciała. Bez niego komórki nie byłyby w stanie prawidłowo się dzielić.
Działanie
Cynk bierze reguluje i bierze udział w takich procesach jak:
- mineralizacji kości,
- gojeniu ran,
- stymuluje działanie systemu odpornościowego,
- reguluje wydzielanie insuliny, witaminy A, cholesterolu,
- wpływa na ciśnienie krwi i rytm serca,
- wpływa na działanie układu rozrodczego,
- reguluje działanie siatkówki oka.
Cynk znajdujący się w mózgu przyczynia się także do postrzegania zapachu i smaku, a także ma wpływ na pamięć (wspomnienia). Z tego względu niedobór tego minerału może skutkować zaburzeniami smaku i zapachu oraz słabszą pamięcią.
Niedobór cynku
Niedobór cynku może objawiać się przede wszystkim:
- różnymi anomaliami skórnymi (wysypki, krosty, szorstkość, suchość) oraz wytworów skórnych (łamliwe, rozdwajające paznokcie, słabe, zniszczone i łamliwe włosy), złym gojeniem się ran,
- infekcjami oczu i innych błon śluzowych, kurzą ślepotą,
- niedokrwistością,
- biegunkami,
- utratą apetytu,
- spowolnieniem tempa wzrostu,
- zaburzeniami smaku i zapachu.
Źródła cynku
Cynk występuje w największych ilościach w takich produktach spożywczych, jak: ostrygi, mięso, jajka, twarde sery, pestki dyni, skorupiaki.