Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jest ona rozpuszczalna w wodzie. Organizm ludzki nie potrafi produkować kwasu foliowego, dlatego musi on być dostarczany z pokarmem lub suplementami diety.
Działanie
Kwas foliowy najczęściej jest kojarzony z kobietami w ciąży. Jest to spowodowane tym, że w tym okresie powinny one zażywać kwas foliowy (kobiety w ciąży powinny stosować suplementację kwasem foliowym 3 miesiące przed ciążą i 3 pierwsze miesiące w ciąży). Kwas foliowy zapobiega powstawaniu u płodu wad rozwojowych układu nerwowego takich jak bezmózgowie czy rozszczepy kręgosłupa.
Nie jest to jedyne działanie kwasu foliowego. Innymi działaniami są:
- regulowanie wzrostu i funkcjonowania komórek;
- pozytywne działanie na system nerwowy i mózg,
- polepszenie samopoczucia,
- zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit,
- pobudza tworzenie czerwonych krwinek,
- zapobiega zawałom serca,
- chroni przed nowotworami.
Skutki niedoboru kwasu foliowego
Niedobór kwasu foliowego może mieć następujące skutki:
- zaburzenia rozwojowe płodu,
- niedokrwistość,
- zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek organizmu,
- “kołotanie” serca,
- zmęczenie, lęki, niepokoje, depresja,
- zaburzenia układu pokarmowego (biegunka, brak apetytu, nudności, niedożywienie wynikające ze złego wchłaniania pokarmu),
- bóle głowy.
Źródła kwasu foliowego
Kwas foliowy występuje zielono-liściastych warzywach jak sałata, kapusta, szparagi, kalafior, natka pietruszki, a także w pomidorach, pomarańczach, bananach, słoneczniku, burakach, wątrobie czy żółtku jaja.
Wchłanianie kwasu foliowego
Kwas foliowy jest wrażliwą witaminą i z pożywieniem niewiele się go wchłania ze względu na jej postać. Czynniki, które zmniejszają wchłanianie to nasłonecznienie, obróbka termiczna potraw (smażenie, gotowanie) czy zażywanie środków antykoncepcyjnych. Kwas foliowy w postaci suplementów diety wchłania się w całości.